COMBAT HAPKIDO

''Πριν αρχίσεις κάνε τρεις ερωτήσεις: Γιατί το κάνω αυτό; Ποια θα είναι τα αποτελέσματα; Θα έχει επιτυχία; Μέτα συνέχισε όταν έχεις βρει απαντήσεις.''

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ COMBAT HAPKIDO

Τι ακριβώς είναι το Combat Hapkido και ποιους αφορά;

«Το Combat Hapkido είναι ένα πρακτικό σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας χωρίς κανόνες, το οποίο διδάσκει πώς να αποτρέψει, να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει κανείς κάθε είδους επιθέσεις. Έχει τις ρίζες του στο παραδοσιακό Hapkido οπού ηλικία του υπολογίζεται στα 2000 χρόνια, την τέχνη αυτή ασκούσε μια επίλεκτη ομάδα πολεμιστών οι Hwa Rang, με την νέα του μορφή όμως εμφανίστηκε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Είναι από τις ρίζες του μια ιδιαίτερα δυναμική Κορεάτικη πολεμική τέχνη, είναι από τα λίγα συστήματα και ίσως το μοναδικό (τόσο ετών οργανωμένο σύστημα, μετά βέβαια από το Ελληνικό Πάμμαχον από το οποίο έχει επηρεαστεί) που εξαρχής δημιουργήθηκε αποκλειστικά ως μια αποτελεσματική μορφή αυτοάμυνας, που χρησιμοποιεί κλειδώματα, σημεία πίεσης, λακτίσματα, ρίψεις, ανατροπές και ακινητοποιήσεις στο έδαφος, χτυπήματα με τα χέρια και τους αγκώνες, που στοχεύουν σε ζωτικά σημεία του αντιπάλου.

Κι όλ' αυτά χωρίς τη χρήση υπερβολικής δύναμης, αφού αυτή είναι στην φιλοσοφία της, ο Hapkidoka θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν δυνατό αντίπαλο χρησιμοποιώντας την ελάχιστη δύναμη.

Ωστόσο το Combat Hapkido δεν είναι το παραδοσιακό Hapkido, όπως αυτό που γνωρίζουμε, πρόκειται για ένα σύστημα μάχης που αναδιοργανώθηκε, προσαρμόστηκε, αναπτύχθηκε και που συνεχώς αναβαθμίζετε. Δεν είναι μόνο ένα ''άλλο'' σύστημα αυτοάμυνας και αποφυγής, οπότε θα ήταν λάθος να παραμείνουμε μόνο σε αυτό ή να το ερμηνεύσουμε έτσι απλά.

Το Combat Hapkido είναι κατά κύριο λόγο ένα επιθετικό σύστημα αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας χωρίς κανόνες, είναι μια μάχη σώμα με σώμα που απέχει πολύ από φιλοσοφίες, χαριτωμένες κινήσεις και άλλα σχετικά, που προ υπάρχουν στο μέχρι τώρα στο παραδοσιακό Hapkido

Επιπλέον, ένας σημαντικός ρόλος στην εκπαίδευση αυτού του συστήματος παίζει τη φυσική κατάσταση του ατόμου, για το λόγο αυτό η εκπαίδευση περιλαμβάνει πολλές ασκήσεις δύναμης καθώς και ασκήσεις για την αύξηση της ευελιξίας, με έμφαση στην ταχύτητα, την αντοχή, την ακρίβεια και το συγχρονισμό.

Το Combat Hapkido είναι ένα σύστημα επιχειρησιακής αυτοάμυνας, στον κόσμο της αυτοάμυνας και του Fitness δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με αυτό, η προπόνηση του έχει σχεδιαστεί για να σε ωθήσει στα όρια σου ακόμα παραπέρα.

Ενώ παράλληλα φροντίζει σε ότι κάνεις, να αναπτυχθεί η ικανότητα σου και να ανταπεξέλθεις επιτυχώς σε μια βίαιη αναμέτρηση, εν ολίγοις η προπόνηση στο Combat Hapkido αποτελεί πρόκληση καθώς είναι έντονη και άκρως αποτελεσματική.

Στην κλασική του μορφή του Hapkido έχουμε ολόκληρο ειδικό κεφάλαιο όσο άφορα την εκμάθηση των τεχνικών άμυνας άλλα και την χρήση των οπλών εκείνης τις εποχής όπως: το κοντό ραβδί, το σχοινί, το κοντάρι, το ξίφος κτλ.

Το Combat Hapkido έχει όπως είναι φυσικό το αντίστοιχο κεφάλαιο, είναι η χρήση των συγχρόνων πυροβόλων οπλών, μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, το μαχαίρι, το γκλόπ, το μικρό τσεκούρι χεριού (tactical tomahawk) καθώς και η άμυνα σε αυτά ή με αυτά.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ COMBAT HAPKIDO;  

Επιγραμματικά περιλαμβάνει:

• Πρόληψη, αποφυγή και διαφυγή.

• Πτώσεις και ρίψεις σε όλες τις κατευθύνσεις και τις γωνίες.

• Επιθέσεις και αντεπιθέσεις που εκτελούνται από όλες τις θέσεις και στάσεις, όλους τους ρυθμούς και σε όλους τους στόχους, τις αποστάσεις, τα μήκη, τα ύψη, τις γωνίες και τις κατευθύνσεις.

• Χρήση όλων των κοινών αντικειμένων για αμυντικούς σκοπούς.

• Προστασία όλων των άοπλων επιθέσεων: α). Γροθιές β). Λακτίσματα και χτυπήματα οποιουδήποτε είδους. γ). Απεγκλωβισμό από κάθε είδους λαβές και κλειδώματα.

• Προστασία από όλων των ένοπλων επιθέσεων και απειλών με μαχαίρι και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, καθώς άμυνα σε ραβδιά και όλα τα πυροβόλα όπλα.

• Χειρισμός και αντιμετώπιση αυτών των επιθέσεων όταν προέρχονται από όλες τις πιθανές κατευθύνσεις και μέρη, όταν εκτελούνται από έναν ή περισσότερους αντιπάλους που εμφανίζονται σε όλα τα πιθανά σημεία, θέσεις και στάσεις.

• Συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων ή ανοικτών χώρων, σε σκάλες, μέσα σε αυτοκίνητο, σε όλα τα είδη από εδάφη, στην θάλασσα, σε περιορισμένους χώρους. Ενώ οι αμυνόμενοι μπορεί να είναι ακίνητοι ή να κινούνται, να κάθονται ή στέκονται, να ξαπλώνουν πίσω, πλευρικά και μπρούμυτα.

• Φυσικός και διανοητικός έλεγχος και αφοπλισμός.

• Προετοιμασία των εκπαιδευομένων να λειτουργούν σε όλες τις περιστάσεις και σεναρίων, σε κάθε είδους μάχες και περιβάλλοντα παιχνιδιών, ανάλογα με τις ανάγκες τους, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν και τις απαιτήσεις της εκπαίδευση τους.

Τέλος το Combat Hapkido προσφέρει την ικανότητα πνευματικές και σωματικής, τεχνικής ανάπτυξης καθώς και την δυνατότητα της εκμάθησης της προσαρμογής σε κάθε κατάσταση».

ΤΟ COMBAT HAPKIDO ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η φιλοσοφία του Combat Hapkido είναι πολύ διαφορετική από αυτήν των υπολοίπων πολεμικών τεχνών, το Combat Hapkido (Χαπκίντο) είναι μία ιδιαίτερα δυναμική κορεάτικη πολεμική τέχνη, που αποτελεί μία εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή αυτοάμυνας. 

Το Combat Hapkido θεωρείται ένα ολοκληρωμένο σύστημα καθώς έχει πολλά κοινά με όλα είδη πολεμικών τεχνών, ενώ η κάθε μία από αυτές έχει διαφορετικό στιλ, το Combat Hapkido τα συνδυάζει όλα όπως: λάκτισμα, χτυπήματα με τα χεριά, και λάβες. Επίσης πέρα από την αυτοπροστασία καλλιεργείτε και το αγωνιστικό κομμάτι, που βοηθά ιδιαίτερα την ανάπτυξη των παιδιών.  

Μπορεί να διδαχθεί σε παιδιά κάθε ηλικίας όπου στη συνέχεια μέσο των ασκήσεων βελτιώνουν το σώμα τους, την υγεία τους, διευρύνουν την αντίληψη τους και έτσι σταδιακά ισορροπούν το σώμα και το πνεύμα, γιατί όπως είναι γνωστό πολλά προβλήματα δημιουργούνται όταν η ισορροπία αυτή χαθεί (Νους υγιής εν σώματι υγιεί). 

ΤΟ COMBAT HAPKIDO ΓΙΑ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Στο Combat Hapkido υπάρχουν και ειδικά μαθήματα για γυναίκες όλων των ηλικιών, όπου μαθαίνουν τις εξειδικευμένες τεχνικές αυτοάμυνας σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο αυτό δεν αποκλείει και τις γυναίκες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κανονικές μεικτές τάξεις ενηλίκων.

Το Combat Hapkido είναι ένα άκρως ρεαλιστικό σύστημα αυτοπροστασίας που περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία λακτίσματα, χτυπήματα με τα χεριά, κλειδώματα αρθρώσεων, σημεία πίεσης, μάχη εδάφους και τεχνικές αφοπλισμού.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πρακτικό, ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας που είναι πραγματικά αποτελεσματικό σε ρεαλιστικές καταστάσεις. Είναι κατάλληλο για της γυναίκες επειδή δεν είναι απαραίτητες η σωματική δύναμη και οι αθλητικές ικανότητες.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ COMBAT HKD ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΜΑΣ

H Δέσποινα Κουτσουναμέντου είναι η πρώτη γυναικά στην Ευρώπη που εξετάστηκε και έλαβε την μαύρη ζώνη (1 Dan) στο Combat Hapkido από τον ίδιο τον Grand Master Moon Byung Tae (9 Dan) ιδρυτή και πρόεδρο της World Hwalmoodo Federation από την Κορέα και τον Grand Master Moon Byung So (8 Dan) αντιπρόεδρο και εκπρόσωπο της Ιαπωνίας, κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα το 2019 .

Μετά το πέρας των εξετάσεων δέχτηκε τα συγχαρητήρια από τους εξεταστές και ιδιαίτερα συγκινητικά ήταν τα λόγια του Grand Master Moon Byung Tae, καθώς όπως ανάφερε ήταν από τις λίγες εξετάσεις που έχει δει που ήταν τόσο απαιτητικές σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε φυσική κατάσταση.

''Μόνο μέσα από σκληρή δουλειά, με προσπάθεια, με ασίγαστη, με ενεργητικότητα και αποφασιστικό θάρρος μπορούμε να προχωρήσουμε σε καλύτερα πράγματα. ''