
ΕΛΛΗΝΙΚH EΝΩΣΗ HAPKIDO
''Φως της αλήθειας, μάρτυρας των καιρών, δάσκαλος της ζωής είναι η Ιστορία.''
GREEK HAPKIDO ASSOCIATION SINCE 1996
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ HAPKIDO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
''Το Hapkido - Hankido ήρθε στην Ελλάδα με την μορφή των σεμιναρίων με εξετάσεων.''
Το πρώτο σεμινάριο Hapkido – Hankido πραγματοποιήθηκε
11 έως 17 Ιούλιο του 1996 στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, με πρωτοβουλία του Α.Σ
Αριάδνη. Σε αυτό έλαβαν μέρος 12 Έλληνες προπονητές του Taekwondo καθώς και η
εθνική ομάδα Pomsae Taekwondo της Ολλανδίας,
η οποία απαρτιζόταν από 22 άτομα κατόχους μαύρων ζωνών Taekwondo – Hapkido.
Το σεμινάριο έγινε κάτω από την εποπτεία του Grand master Seo Myung Soo 9 Dan Taekwondo – Hapkido ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Hapkido – Hankido (European Hapkido Federation), στο τέλος του σεμιναρίου έγιναν εξετάσεις στις οποίες αποδόθηκε ο τίτλος της μαύρης ζώνης 1 Dan Hapkido – Hankido σε 8 προπονητές του Taekwondo.

Οι επιτυχόντες ήταν : 1. Κοντοσώρος Μιλτιάδης 2. Φλωράκης Σπύρος 3. Σταματέλος Κώστας 4. Καζαντζόγλου Παύλος 5. Παλαιολόγος Μιχάλης 6. Πανούσης Στέλιος 7. Σταύρου Μαρία 8. Φωκάς Δημοσθένης
Οι εργασίες του σεμιναρίου έκλεισαν με την εορταστική εκδήλωση προς τιμή του Grand master Seo Myung Soo 9 Dan, ο όποιος ήταν απόλυτα ικανοποιημένος από το πειθαρχημένο παράστημα και την προσήλωση που έδειξαν οι νέοι μαθητές του. Οι Έλληνες Hapkidoka υποσχέθηκαν στον Grand master Seo Myung Soo, ότι θα αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γνώσεις που αποκόμισαν και ότι θα συμβάλουν ενεργά πια για την εξάπλωση του Hapkido στην Ελλάδα .

Τον Δεκέμβριο του 1996 δόθηκε η ευκαιρία σε μερικούς Έλληνες προπονητές του Hapkido να λάβουν μέρος σε ένα Πανευρωπαϊκό σεμινάριο Hapkido που έγινε στην Ολλανδία, υπό την καθοδήγηση του Αρχηγού του συστήματος Grand Master Jag Nam Myong. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις που αποκόμισαν από εκεί, χαρακτηρίζονται σαν ιδιαίτερης σημασίας για την περαιτέρω πορεία του Hapkido στην Ελλάδα. Έλληνες προπονητές ήταν: 1. Κοντοσώροσ Μιλτιάδησ 2. Φλωράκησ Σπύροσ 3. Γιακούμπιακ Νίκολαος
Η International Hapkido Federation κατόπιν γραπτής αιτήσεως της Ελληνικής πλευράς, αναγνώρισε στις 22-02-1997 την Ελληνική Ένωση Hapkido (Greek Hapkido Association) καθώς και το καταστατικό αυτής .
Διοικούσα επιτροπή τους κάτωθι : 1. Mike Kohnen Πρόεδρος 2. Μιλτιάδης Κοντοσώρος Γ. Γραμματέας 3. Σπύρος Φλωράκης Ταμίας 4. Μιχάλης Παλαιολόγος Τεχνικός Υπεύθυνος 5. Κώστας Σταματέλος Μέλος 6. Στέλιος Πανούσης Μέλος 7. Μαρία Σταύρου Μέλος 8. Δήμος Φωκάς Μέλος 9. Παύλος Καζαντζόγλου Μέλος
Το επόμενο σεμινάριο έγινε στην Κρήτη το καλοκαίρι το 1997, στο οποίο εκπαιδευτης ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Hapkido ο Master Mike Kohnen (4 Dan). Σε αυτό έλαβαν μέρος προπονητές του Taekwondo από την Κρήτη και στην Αθηνά, οι όποιοι είχαν προετοιμαστεί από την Ένωση όλη την προηγούμενη χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο το Hapkido, επεκτάθηκε στην Επαρχία εκτός την Θεσσαλονίκη με το Στέλιο Πανούση και στην Κρήτη.
Στο τέλος του σεμιναρίου διεξήχθησαν εξετάσεις 1 Dan Hapkido και πέρασαν με επιτυχία οι κάτωθι μαθητές: 1. Αρμαος Γιάννης 2. Γιακούμπιακ Νίκος 3. Δελημήτρος Άρης 4. Θάνος Βαγγέλης 5. Καβουρτζής Νίκος 6. Κανταρτζόγλου Γιάννης 7. Μαρκής Σταύρος 8. Μορφονιός 9. Παναγιωτόπουλος Βασίλης 10. Ροζακης Μιχάλης 11. Στρατηγος Γιώργος 12. Τοπατσης Βασίλης 13. Κουντουράκης Νίκος 14. Λουφαρδάκης Τάσος 15. Μανιουδάκης Στέλιος 16. Bardhoci Fatmir 17. Χατζηδάκης Εμμανουήλ
Οι πρώτες επίσημες και αναγνωρισμένες από το κράτος σχολές ( dosang ) Hapkido στην Αθήνα ήταν :
Α.Γ.Σ Ολυμπιάδα / Σπύρος Φλωράκης Α.Γ.Σ Τζιτζιφιών / Μιχάλης Παλαιολόγος Α.Γ.Σ Αριάδνη / Μιλτιάδης Κοντοσώρος Α.Γ.Σ Corpus / Σταματέλος Κώστας
Η διάσπαση
Από την στιγμή που υπήρχε και λειτουργούσε άριστα η επίσημη Ελληνική Ένωση Hapkido στην Ελλάδα είχε το χρέος η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία Hapkido να ενημερώνει για κάθε βήμα που έκανε, όσο αφορούσε την προώθηση του Hapkido στην Ελλάδα .
Ο Grand Master Seo Myung Soo (7 Dan) πρόεδρος της European Hapkido Federation με δίκια του πρωτοβουλία και με την παρότρυνση κάποιον Ελλήνων δασκάλων, διοργάνωσε ένα σεμινάριο Hapkido στην Κέρκυρα. Σε αυτό διεξάχθηκαν εξετάσεις προαγωγής μαύρων ζωνών και στο οποίο δόθηκαν υψηλή βαθμοί Dan, χωρίς την έγκριση της αρμοδίας αρχής εν Ελλάδι της Ελληνικής Ένωσης Hapkido .

Αποτέλεσμα της πράξης του πρόεδρο της European Hapkido Federation Grand Master Seo Myung Soo, η Ελληνική Ένωση Hapkido με ομόφωνη απόφαση τον μελών της να διακόψει κάθε επαφή με τον Κορεάτη Grand master καθώς ακόμα και ο προσωπικός του μαθητής ο Ολλανδός και Ελληνικής καταγωγής Master Mick Kohnen (4 Dan).
Αποτέλεσμα όλον αυτών ήταν το επόμενο χρονικό διάστημα αρκετοί εκπαιδευτές να διασπαστούν από την Ελληνική Ένωση Hapkido, αναζητώντας ο καθένας τους το δικό δρόμο ώστε να προωθήσουν το Hapkido στην Ελλάδα. Βέβαια η Ελληνική Ένωση Hapkido δεν σταμάτησε και εκείνη την αναζήτηση της, για ένα αναγνωρισμένο διεθνή Master του Hapkido.
Αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστούν 20 κριτήρια από τον υπεύθυνο δημόσιο σχέσεων της Ελληνικής Ένωσης Μιλτιάδη Κοντοσώρο, όπου μέσου αυτά θα βρίσκονταν ο κατάλληλος Master. Τα άτομα όπου πληρούσαν αυτά τα κριτήρια ήταν:
1. Ο master Mark Klinger της Korea Hwal Moo Hapkido Association και της Korea Thai Boxing Association (4Dan) Taekwondo - Hapkido και πρωταθλητής επί σειρά ετών στο Thai Boxing, στο Free Fighting και στο Taekwondo .
2. Ο Κορεάτης Grand master Kwang Sik Myung πρόεδρος της World Hapkido Federation με έδρα την Αμερική.
Το άτομο όπου κάλυψε όλα τα κριτήρια της Ελληνικής Ένωσης Hapkido, ήταν ο Grand master Mark Klinger (4 Dan) που αυτόματος έγινε και επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας. Το 1999 ήταν ένα νέο έτος για την Ελλάδα γιατί θα διοργανώνονταν το 1º Πανελλήνιο σεμινάριο Hapkido του συστήματος HwalMoo υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Hapkido.
Βεβαία σε αυτή την στιγμή βρίσκονταν το Hapkido στην Ελλάδα σε δύσκολη θέση και έτσι υπήρξαν οι πρώτες διαφορές ανάμεσα στα ιδρυτικά μελή της Ένωσης με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και τέλος να αποχώρηση για προσωπικούς λόγους ο τότε τεχνικός της Ένωσης Master Παλαιολόγος Μιχαήλ .
Μετά την διεξαγωγή του σεμιναρίου αρκετοί εκπαιδευτές δεν κατάφεραν να γίνουν μελή της Ελληνικής Ένωσης Hapkido ως εκπαιδευτές, καθώς ο βαθμός δυσκολίας του συστήματος ήταν μεγάλος και απατούσε πλήρης αφοσίωση. Τελικά δεν δέχτηκαν να γίνουν ούτε απλά μελή της Ένωσης με την ιδιότητα του μαθητή και στην πορεία όπου θα είχαν απόκτηση την τεχνική κατάρτιση, να προαγόντουσαν ως εκπαιδευτές της Ελληνικής Ένωσης Hapkido .
Όλα τα παραπάνω στοιχειά έχουν δημοσιευτεί στο Πανελλήνιο περιοδικό Μαχητικών Αθλημάτων Dojo τεύχος 1 / Ιανουάριος 1998 Παλαιότερες δημοσίευσης του Πανελλήνιο περιοδικό Μαχητικών Αθλημάτων Dojo τεύχος 3 / Μαρτίου 1998.

Οι επιτυχόντες εξετάσεων Hapkidoka :
1. Ευστρατίου Δημήτρης 2. Αγγελούδης Γιώργος 3. Βασιλειάδης Δημήτρης 4. Σταυρίδης Δημήτρης 5. Κατσιώνης Ιωάννης 6. Φιλιοπούλου Αλεξάνδρα 7. Παπαδόπουλος Δημήτρης 8. Ρούσης Δημήτρης 9. Μποκέας Δημήτρης 10. Βάκρος Σπύρος 11. Ραμή Ελσουρπάκη 12. Καλαίσκος Σπύρος 13. Κοτουλία Ειρήνη 14. Αποστόπουλος Ανδρέας 15. Κατσιώτου Παρασκευή 16. Αποστόπουλος Δημήτρης 17. Ματαξάς Γεώργιος 18. Τούντας Αλέξανδρος 19. Τόλης Βαγγέλης 20. Μπατίστατος Χάρης 21. Μπέζος Πασχάλης 22. Τόλης Άντις
Από τις 1 έως τις 12 Ιανουαρίου 1998 ο κ. Σπύρος Φλωράκης, ταμίας της Ελληνικής Ένωσης Hapkido, πραγματοποίησε ενημερωτικό ταξίδι στην Ολλανδία στην πόλη Vaals.
Εκεί ήταν η έδρα του Προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Hapkido Mick Kohnen (4 Dan) Taekwondo – Hankido που ήταν επίσης και Έλληνας στην καταγωγή του. Ο Σπύρος Φλωράκης παρακολούθησε επί καθημερινής βάσεως μαθήματα στο Hapkido – Hankido από τον Mick Kohnen και άλλους δασκάλους μέλη της ομάδα του, έτσι διδάχτηκε νέες προχωρημένες τεχνικές.
Ο Σπύρος Φλωράκης διαπίστωσε τότε ότι το Hapkido είναι μια Πολεμική Τέχνη που εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη, καθώς είναι θεαματική και μπορεί να παρέχει μεγάλη ασφάλεια στην καθημερινή ζωή των δυο φύλων. Βεβαία σημαντική στιγμή αυτού του ταξιδιού, ήταν η συνάντηση με τον Grand master Seo Myung Soo (9 Dan) Taekwondo / (7 Dan) Hapkido, πρόεδρο της European Hapkido Federation.
Τον ενημέρωσε για την ανοδική πορεία του Hapkido – Hankido στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Αθηνά, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Κρήτη και την φιλοδοξία της Ελληνικής Ένωσης Hapkido για περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο Grand master Seo Myung Soo έδειξε πολύ ευχαριστημένος από την γενική αυτή προσπάθεια εξαπλώσεις του Hapkido – Hankido στην Ελλάδα, καθώς και την προβολή & προώθηση του αθλήματος εκείνη την εποχή μέσω του περιοδικού Μαχητικών Αθλημάτων Dojo .
Μετά την επιστροφή του Σπύρου Φλωράκη από την Ολλανδία, δημιουργήθηκε μια ομάδα επίδειξης η οποία θα αναλάμβανε την προώθηση της Ελληνικής Ένωσης Hapkido με διοργανώσεις επιδείξεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι τεχνικοί υπεύθυνοι αυτής ήταν: 1. Φλωράκης Σπύρος 2. Παλαιολόγος Μιχάλης Βοηθός: 1. Φωκάς Δημοσθένης
Οι πρώτοι μαθητές της ομάδας ήταν:
1. Μπάρμπας Ιωάννης 2. Παπαδόπουλος Δημήτρης 3. Μεταξάς Γεώργιος 4. Κοτούλια Ειρήνη 5. Κατσιώτης Ιωάννης 6. Άντης Τόλης 7. Ευστρατίου Δημήτρης 8. Πάσχαλης Μπέζος 9. Αποστολόπουλος Ανδρέας 10. Ευάγγελος Τόλης 11. Τούντας Αλέξανδρος
Νέες μαύρες ζώνες
To 2004 νέα τα μέλη της Ένωσης ταξίδεψαν στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας και έδωσαν εξετάσεις μαύρης ζώνης στο Κορεάτη Grandmaster Moon Byoeng Tae 9.Dan πρόεδρος & Ιδρυτή της Korea Hwalmoo Hapkido Association νυν World Hwalmoodo Federation
Τα μέλη ήταν: 1. Μιχαήλ Χριστοδούλου (Ικαρία) 2. Κωνσταντίνος Στρούβαλης (Αθηνά) 3. Ευάγγελος Αναγννωστάκης (Μαθητής του Στρούβαλη)
Η Διοίκηση της Ένωσης από το 2005 αποτελείται από τους: 1. Φλωράκης Σπύρος Πρόεδρος 2. Τσιούρης Γιώργος Γενικός γραμματέας 3. Χριστοδούλου Μιχάλης Ταμίας & Υπεύθυνος νήσων Αιγαίου 4. Σταματέλος Κώστας Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής 5. Τόλις Άντις μέλος Τεχνικής Επιτροπής
1¨' Ευρωπαϊκοί Αγώνες Hwalmoodo
Ο 2006 Η Ελληνική Ένωση έστειλε την πρώτη Εθνική ομάδα για να συμμετάσχει στους 1 Ευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στην Γερμανία και οι οποία κατάφερε να κατάκτηση την δεύτερη θέση σε σύνολο χρυσών μεταλλίων στις κατηγορίες Hapkido techniques, Kick Boxing και Grappling. Οι αθλητές ήταν: Από Ικαρία: 1. Χριστόδουλου Μιχαήλ (1 χρυσό) 2. Καλλιόπη Μωραΐτη (1 χρυσό) 3. Νικόλαος Χριστοδούλου (1 χρυσό) 4. Μαρία Καμίτση (2 χρυσά) 5. Ευάγγελος Καράμπελας (1 χρυσό) 6. Βασίλειος Καζάλας (1 χρυσό) 7. Ιωάννης Μάζαρης (1 χρυσό) Από Αθήνα: 8. Χάρης Τούντας
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία KickBoxing και το Hapkido
Το 2010 θα ήταν μια μεγάλη χρονιά για την Ελληνική Ένωση Hapkido, καθώς εντάχθηκε σαν κλάδος άθλησης Hapkido Hellas στην Ελληνική Ομοσπονδία Kick Boxing με την δυνατότητα διοργάνωσης μαχητικών αγώνων μέσα σε ρινγκ.
Το διοικητικό συμβούλιο του κλάδου άθλησης της Π.Ο.Κ ήταν: 1. Σπύρος Φλωράκης 2. Κώστας Σταματέλος 3. Γιώργος Τσιούρης 4. Άντις Τόλης 5. Μιχαήλ Χριστοδούλου
Μετά από τέσσερα χρόνια λόγο των εσωτερικών προβλημάτων της διοίκησης της ΠΟΚ, ο κλάδος καταργήθηκε μαζί με το κλάδο του Καράτε.

Η Ελληνική Ένωση Combat Hapkido
Tο Hellenic Combat Hapkido αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία European Hwalmoodo Federation το 2017, ο επικεφαλής και αποκλειστικός υπεύθυνος ανάπτυξης σύμφωνα με τους κανονισμούς τις Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας είναι ο Χριστόδουλου Μιχαήλ (6Dan).
Διεύθυνση στο Facebock: Ελληνική Ένωση Combat Hapkido
Ελληνική Πολιτιστική Ομοσπονδία Hapkido
Το 2022 ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ελληνικό Hapkido, καθώς οι τρεις από τις μεγαλύτερες διεθνείς ομοσπονδίες που εκπροσωπούνται στη χώρα μας ένωσαν τις δυνάμεις και δημιούργησαν την Ελληνική Πολιτιστική Ομοσπονδία Hapkido.
Ιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας αυτής από πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Hapkido είναι: 1. Σπύρος Φλωράκης 2.Παλαιολόγος Μιχαήλ 4. Χριστοδούλου Μιχαήλ 3. Κωνσταντίνος Σταματέλος 5. Αντίς Τόλης
Τα τρία συστήματα είναι: 1. Duk Moo Kwan 2. Hwal Moo Do 3. Moo Hak Kwan
Η Ελληνική Ένωση Hapkido τώρα
Το 2022 αφότου δημιουργήθηκε και η Ελληνική Πολιτιστική Ομοσπονδία Hapkido, ο Σπύρος Φλωράκης παραιτήθηκε από Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Hapkido και αφού πρώτα ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Hwalmoodo (Hwalmoo Hapkido).
Έκρινε ως διάδοχο τον Χριστοδούλου Μιχαήλ (6Dan), γιατί είδη λειτουργούσε την Ελληνική Ένωση Combat Hapkido και ήταν θεματοφύλακας της ιστορίας Hapkido στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ένωση Hapkido λειτουργεί κυρίως ως οργανισμός που οργανώνει ημερίδες, συνέδρια και διαδικτυακά σεμινάρια που έχουν να κάνουν με το θεωρητικό κομμάτι όλων των συστημάτων Hapkido. Και προωθεί το Combat Hapkido / Hwalmoodo τον ειδικό κλάδο αυτοπροστασίας της European Hwalmoodo Federation, με ειδίκευση στην σύγχρονη άοπλη & ένοπλη μάχη
Η Διοίκηση της Ένωσης από το 2022 αποτελείται από τους: 1. Χριστόδουλου Μιχαήλ Πρόεδρος 2. Νικόλαος Σφυρίδης Αντιπρόεδρος 3. Δέσποινα Κουτσουναμέντου Γενικός γραμματέας 4. Καλλιόπη Μωραΐτη Ταμίας
