Το άγνωστο στρατιωτικό σύστημα μάχης Ταεκβοντο

2023-03-24

Μάθετε για το άγνωστο στρατιωτικό σύστημα.

 Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Fightsports


Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το Ταεκβοντο είναι η επίσημη πολεμική τέχνη τόσο των στρατιωτικών της Νότιας όσο και της Βόρειας Κορέας.

Λιγότεροι ακόμα δεν γνωρίζουν ότι Ταεκβοντο είχε επίδραση και σε άλλα σύγχρονα στρατιωτικά προγράμματα πολεμικών τεχνών διάφορων χωρών, όπως για παράδειγμα είναι ο στρατιωτικός κανονισμός ST 31-204 των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ την δεκαετίες 60-80.

Η παγκόσμια κληρονομιά του στρατιωτικού Ταεκβοντο ξεκάνει από τον πόλεμο του Βιετνάμ, καθώς οι Κορεάτες εκπαίδευσαν από την δεκαετία του '60 τον Βιετναμέζικο στρατό σε αυτό και έτσι έγινε γνωστό στην υπόλοιπη Δύση μέσο των Γάλλων και Αμερικανών στρατιωτών.

Το OhDoKwan είναι ένα από τα κορεάτικα συστήματα πολεμικών τεχνών »kwans» (οικογενειακά στυλ) που ξεκίνησε να διδάσκετε στην Κορέα μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τον στρατηγό Choi, ο οποίος ήταν αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διδασκαλία μάχης σώμα με σώμα στην στρατιωτική σχολή της Κορέας.

Τα βασικά μέλη αυτού του σχολείου έγιναν τελικά το γνωστό ITF και τα υπόλοιπα μέλη του OhDoKwan αφομοιώθηκαν από την Κούκιβον στο WTF. Από την πλευρά τους οι πολίτες εξασκήθηκαν στα άλλα Κορεάτικα συστήματα »kwans», τα οποία αναπτύχθηκαν με τα δικά τους πρότυπα.

Όταν τα »kwans» ενώθηκαν κάτω από την αιγίδα της Κούκιβον, είχαν ως πρότυπο στόχο να δημιουργήσουν περισσότερο ένα εθνικό άθλημα παρά μια αποτελεσματική πολεμική τέχνη που θα την χρησιμοποιούσαν για αυτοάμυνα ή μάχη.

(αναφορά στον διοικητή κατά την διάρκεια εκπαίδευσης το Ταεκβοντο 2022)

Αυτό έκανε ορισμένους να πιστέψουν ότι αυτά που διδάσκονται στο »Kukki» Ταεκβοντο δεν είναι σχετικά με το στρατιωτικό Ταεκβοντο και ότι δεν είναι αποτελεσματικό.

Υπάρχουν όμως κάποιοι προβληματισμοί σχετικά με αύτη την άποψη, καθώς δεν μπορούμε να πούμε ότι οι στρατιώτες της Νότιας Κορέας είναι λιγότερο ικανοί γιατί η στρατιωτική τους εκπαίδευση εξακολουθεί να βασίζεται στο Ταεκβοντο!!

Βέβαια δεν διδάσκονται πλέον στο Ταεκβοντο του στρατηγού Choi, αλλά βασίζεται στο τυποποιημένο στρατιωτικό Ταεκβοντο βάση του εγχειρίδιου της Korea Taekwondo Association (KTA), στο οποίο ο επίσημος διεθνώς υπεύθυνος για αυτό είναι η Κούκιβον.

Πώς λοιπόν θα μπορούσε το »Kukki» Ταεκβοντο να θεωρηθεί άσχετο με το στρατιωτικό Ταεκβοντο; Και αν οι ίδιες τεχνικές χρησιμοποιούνται από τον στρατό θα μπορούσαν να θεωρηθούν αναποτελεσματικές;

(Εκπαίδευση στον αφοπλισμό του αντίπαλου – Ταεκβοντο 1960)

Επιπλέον, το αρχικό OhDoKwan βασίστηκε κυρίως στον ChungDoKwan επειδή οι περισσότεροι από τους σημαντικότερους πρωτοπόρους Δασκάλους του ήταν από το ChungDoKwan, με επικεφαλής τον τότε κυρίως τον συνταγματάρχη Nam Tae Hi.

Εξαίρεση αποτελεί ο ίδιος ο Στρατηγός, ο οποίος έλαβε την εκπαίδευσή του από την ίδια πηγή με τον Lee Won Kuk, ιδρυτή του ChungDoKwan το οποίο έχει της ρίζες του στο Shotokan Karate του Gichin Funakoshi.

Επιπλέον πολλοί από τους Δασκάλους πρωτοπόρους του »Kukki» Ταεκβοντο υπηρέτησαν στο στρατό και εκπαιδεύτηκαν στο στρατιωτικό Ταεκβοντο, αν όχι στο ίδιο OhDoKwan και έτσι συνδύασαν τις νέες γνώσεις στα δικά τους οικογενειακά στυλ »'kwans» ή και το αντίθετο.

Είναι αποδεδειγμένο με βάση τα αρχικά εγχειρίδια διδασκαλίας του »Kukki» Ταεκβοντο ότι στην πραγματικότητα διατηρεί αρχές και τεχνικές από τις στρατιωτικές του ρίζες.

Τα παραπάνω είναι μια πολύ απλή σύνθεση της στοιχειώδους τεχνικής πάλης που χρησιμοποιείται για να ολοκλήρωση μια επίθεση, να ακινητοποίηση και να θέσει αμέσως τον αντίπαλο έκτος μάχης πριν τον χρειαστεί να τον χτυπήσει θανάσιμα.

Αύτη είναι η τακτική που θα βρείτε σε πολλά άλλα στρατιωτικά προγράμματα, αυτό υπάρχει ακόμα και στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Κούκιβον ως δεξιότητα που συνδέεται με τα Πούμζε!

(Εκπαίδευση στον αφοπλισμό του αντίπαλου – Ταεκβοντο 2022)

Οι στρατιωτικές ρίζες του Ταεκβοντο δεν είναι μόνο στις τεχνικές, αλλά στις παραδόσεις και την εθιμοτυπία της πρακτικής του και αυτό είναι αρκετά προφανές σε οποιονδήποτε.

Οι μαθητές καλούνται να είναι με στολή, σωστά και καθαρά φορεμένα σε τάξη, δεμένη ζώνη σωστά. Πρέπει να βρίσκονται στη σειρά ανάλογα με την κατάταξη, να στέκονται προσεκτικά ή άνετα, να ανταποκρίνονται με στρατιωτικό τρόπο σε εντολές που γίνονται από άτομο υψηλότερου βαθμού ή εκπαιδευτή.

Στα παραδοσιακά κορεάτικες σχολές (dojang), ο Δάσκαλος (Sabum) συχνά λειτουργεί περισσότερο σαν έναν αξιωματικό ενώ ο βοηθοί του (Kyosa) και οι τελειόφοιτοι μαθητές κάνουν τις περισσότερες από τις πραγματικές διορθώσεις και την εις βάθος διδασκαλία.

Η τιμωρία για έναν μαθητή που δεν συμμετέχει ενεργά στην προπόνηση ή ενοχλεί με την συμπεριφορά του σον διπλανό του καταλήγει στις κάμψεις ως τιμωρία.

Οι τάξεις είναι βαριά δομημένες και η ιεραρχία τηρείται αυστηρά, οι χαμηλότεροι σε βαθμό μαθητές πρέπει να σέβονται τους παλιούς μαθητές (ανώτερη ζώνη) με υπόκλιση κατά την πρώτη επαφή, με τον ίδιο τρόπο που ένας στρατιώτης πρέπει να χαιρετίσει τους ανωτέρους τους.

Σχεδόν κάθε ιστορικός του Ταεκβοντο θα αποδώσει αυτή τη δομή στην στρατιωτική επιρροή της Κορέας και όχι της Ιαπωνίας, καθώς το Καράτε της Οκινάουα πριν »ιαπωνοποιηθεί» δεν είχε αυτή τη στρατιωτική δομή και ούτε το κινέζικο Τσουάν Φα (Κουνκ Φου) που είναι στην χρονολογικά ο άμεσος πρόγονος τόσο του Καράτε όσο και του Ταεκβοντο.

(Εκπαίδευση / επίδειξη – Ταεκβοντο 2022)

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η ιστορία του Ταεκβοντο αποκαλύπτει μια ισχυρή επιρροή από τον κορεατικό στρατό, ακόμη και το Ολυμπιακό άθλημα της Κούκιβον έχει αποδεδειγμένη στρατιωτική επιρροή στο σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών της.

Αυτό αποδεικνύεται τόσο από εσωτερικές όσο και από εξωτερικές αποδείξεις ότι το σύγχρονο Ολυμπιακό άθλημα της Κούκιβον, χρησιμοποίησε τεχνικές και τακτικές μάχης που χρησιμοποιήθηκαν επίσης από το στρατιωτικό Ταεκβοντο (Taekwondoin) κατά τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης του.

Τέλος η βασική εθιμοτυπία των παραδοσιακών Κορεάτικων σχολών (dojang) του Ταεκβοντο βασίζονται προφανώς στη στρατιωτική συμπεριφορά του μαθητή.

Για την ιστορία.

Ο στρατηγός Choi Hong Hi με την υποστήριξη του Nam Tae Hi ίδρυσε το Oh Do Kwan το 1953 ως μέρος του Προγράμματος Φυσικής Εκπαίδευσης του Στρατού της Δημοκρατίας της Κορέας.

Αν και αρχικά ιδρύθηκε ως σχολή στρατιωτικής εκπαίδευσης, το σύστημα »kwan» σύντομα ανέπτυξε και ένα παράρτημα για τους πολίτες.

Το κύριο μη στρατιωτικό παράρτημα ονομαζόταν Dae Han Taekwon-Do Oh Do Kwan Jung Ang Bon Kwan και το οποίο βρισκόταν στη Σεούλ, όπως και όλα τα μεγάλα συστήματα Κορεάτικων Πολεμικών Τεχνών »kwans» εκείνη την εποχή.

Το Oh Do Kwan διδάχτηκε επίσης την Κορεατική Αστυνομία σε όλη τη Νότια Κορέα και σε ορισμένα πανεπιστήμια, οι πρώτοι άνθρωποι που δίδαξαν τον στρατό πολεμικές τέχνες ήταν οι Nam Tae Hi, Kim Bok Man, Woo Jong Lim, Ko Jae Chun, Kim Suk Kyu, Baek Joon Ki, Kwak Keun Sik, Kim Bong Sik, Han Cha Kyo και Chung Jang Keun, σχεδόν όλοι ήταν αρχικά μέλη του Chung Do Kwan.

(Εκπαίδευση / επίδειξη – Ταεκβοντο 1960)

Τα μέλη του Chung Do Kwan εισήχθησαν στο Oh Do Kwan από τα ανώτερα μέλη του Chung Do Kwan, Nam Tae Hi και Han Cha Kyo.

Οι τεχνικές μάχης »χονζιζουλ» που είναι ακόμα στο Ταεκβοντο διδάχτηκαν πρώτα στο Oh Do Kwan, αυτές σχεδιάστηκαν κυρίως από τον στρατηγό Choi, με τη βοήθεια των Kim Bok Man, Han Cha Kyo και Nam Tae Hi.

Αυτές οι τεχνικές διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο από τον στρατηγό Choi με τη δημιουργία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ταεκβοντο το 1966.

Όταν ο στρατηγός Choi έφυγε από την Ένωση Ταεκβοντο της Κορέας το 1966 προκειμένου να σχηματίσει την ITF, περίπου οι μισοί από τους δασκάλους του Oh Do Kwan που ήταν υπό αυτόν εντάχθηκαν στην ITF.

Το υπόλοιπο Oh Do Kwan παρέμεινε στην Korea Taekwondo Association (KTA) και τελικά συμμετείχαν στη δημιουργία του »Kukki» Taekwondo.

Σήμερα το Oh Do Kwan εξακολουθεί να υπάρχει στην Κορέα ως Πολιτιστικός σύλλογος και είναι υποκατηγορία του »Kukki» Ταεκβοντο, και έχει μια ετήσια γιορτή κάθε χρόνο στη Σεούλ.

Είναι πλέον γνωστό ως Παγκόσμιο Ταεκβοντό Oh Do Kwan και υιοθέτησε το στυλ από την Κούκιβον ως Ταεκβοντο το 1972, ωστόσο συνεχίζει επίσης να προωθεί το πρόγραμμα σπουδών Ch'ang Hun.

Επί του παρόντος η World Taekwondo Oh Do Kwan συνεργάζεται στενά με την World Combatative Taekwondo Union μέσω του Grand Master Jeong In-Chul (7th. dan Kukkiwon, 8th. dan Oh Do Kwan) και εκδίδει πιστοποιητικά μαύρων ζωνών (Dan) με βάση την αποδεδειγμένη ικανότητα είτε στο Kukkiwon Poomsae είτε στο στυλ »kwan» Chang Hon Tul.

Το World Taekwondo Oh Do kwan προσφέρει επίσης ένα πρόγραμμα πιστοποίησης εκπαιδευτών, με έμφαση στη διδασκαλία του παλιού προγράμματος σπουδών Oh Do Kwan.

Χριστοδούλου Μιχαήλ Master Black Belt (6 Dan)

Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Combat Hapkido – Hwalmoodο