Ο αντιπρόεδρος της Europaen Hwalmoodo Federation Grand Master Mark Klinger

2023-01-27

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Hwalmoodo Grand Master Mark Klinger στο στον Πρόεδρο Ελλάδας της Ελληνικής Ένωσης Combat Hapkido.

Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Fightsports

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Hwalmoodo Grand Master Mark Klinger στο Μιχαήλ Χριστοδούλου Υπεύθυνου ανάπτυξης του Combat Hapkido (κλάδος σύγχρονης αυτοπροστασίας) στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Hwalmoodo.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ;

Σε ηλικία 7 ετών σπούδασα με τον πρώτο μου Grand Master Young D.B. Η Kim και ξεκίνησε το Taekwondo και το Hapkido, αυτό έγινε το 1979.

Ο GM Kim ήταν από τους πρώτους μαθητές που σπούδασαν με τον Choi Young Sul τη δεκαετία του 1950. Ωστόσο, δεδομένου ότι το Hapkido ήταν λιγότερο δημοφιλές στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του '70, όπως και άλλοι Masters του Hapkido δίδαξαν επίσης το Ολυμπιακό πλέον άθλημα Taekwondo (που ήταν πολύ πιο δημοφιλές) και Hapkido μαζί!

Εκπαιδευτικά παράλληλα στο Hapkido και στο Taekwondo μέχρι τα 17 μου και μετά ξεκίνησα επίσης το Kick Boxing και αργότερα την Thai Boxing που εξασκούμε μέχρι σήμερα, με το Hwalmoodo (Hapkido) να είναι πάντα στο επίκεντρο.

Το 2002 εκπαιδεύτηκα επίσης ως εκπαιδευτής στο Luta Livre και στο Vale Tudo, το Kick Boxing, το Thai Boxing και το Luta Livre και που έχουν προστεθεί στο δικό μας Hwalmoodo (Hapkido) και το ολοκλήρωσαν σχεδόν ως μια ολοκληρωμένη πολεμική τέχνη!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ HAPKIDO ΚΑΙ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ; 

Ήμουν στην Κορέα από νεαρή ηλικία μέσω μιας στενής σχέσης με τον Κορεάτη δάσκαλο μου, κατά την δεκαετία του '80 μπόρεσα να μάθω Hapkido από Κορεάτες δασκάλους στην πατρίδα του την Κορέα. Έχω ταξιδέψει στη Νότια Κορέα αρκετές φορές τα τελευταία 40 χρόνια και εξακολουθώ να έχω στενές επαφές με διάφορα σχολεία στην Κορέα, οι εμπειρίες μου έχουν δείξει ότι στις δεκαετίες του '80 και του '90 το στυλ διδασκαλίας στη Νότια Κορέα ήταν πιο προηγμένο από αυτό εδώ στη Γερμανία. Ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει τελείως τα τελευταία 25 χρόνια, οπότε νομίζω πλέον ότι προπονούμαστε και εμείς οι δυτικοί πιο στοχευόμενα και »ανοιχτόμυαλα» όπως και οι περισσότερες κορεάτικες σχολές!

3. ΤΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ;

Ως παιδί, συμμετείχα τακτικά σε αγώνες Taekwondo WTF full contact και έγινα πρωταθλητής Ευρώπης νεανίδων (WTF – KTA) για πρώτη φορά σε ηλικία 15 ετών. Επιπλέον έχω κερδίσει πολλά γερμανικά και διεθνή τουρνουά στο Taekwondo, ξεκίνησα να αγωνίζομαι στο Kick Boxing όταν ήμουν 17 ετών. Πρώτα Light Contact και μετά σε ηλικία 18 ετών σε Foul, όπου αγωνιζόμουν μέχρι και τα 32 μου χρόνια. Κέρδισα επίσης αρκετούς γερμανικούς και διεθνείς τίτλους, μεταξύ άλλων Παγκόσμιος Πρωταθλητής 1998 (WKA / σήμερα WKU) Παγκόσμιος Πρωταθλητής 1999 Vieze (WKA / σήμερα WKU), Παγκόσμιος Πρωταθλητής 1999 (ISKA), 2002, 2003 και 2004 Πρωταθλητής Ευρώπης και νικητής Παγκοσμίου Κυπέλλου (ETF)

ΠΩΣ ΓΙΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΟ HAPKIDO ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ HWALMOODO;

Το 1992 έφυγα από τον πρώτο μου δάσκαλο για προσωπικούς λόγους και στη συνέχεια έψαχνα για νέες γνώσεις για το Hapkido και άλλες πολεμικές τέχνες και έμαθα από άλλους δασκάλους. Το 1996 γνώρισα τον Grand Master Moon Byoeng Tae σε ένα μάθημα στη Γερμανία, η άμεση αναφορά στην πραγματική μάχη και την Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία, καθώς και τα πραγματικά παραδοσιακά στοιχεία στο HwalMoo Hapkido με ενέπνευσαν τόσο πολύ σε αυτή την πρώτη συνάντηση που πέταξα στην Κορέα στο Grand Master Moon Byoeng Tae μόλις 2 μήνες μετά το μάθημα στη Γερμανία για να μάθω από αυτόν. (Αυτή τη στιγμή είχα ήδη το 4 Dan Hapkidoder KHF). Ο Grand Master Moon Byoeng Tae με δέχτηκε ως μαθητή του και είχα την ευκαιρία να μελετήσω από αυτόν για 8 ώρες την ημέρα για 3 εβδομάδες στο dojang (σχολή) του στο Changwon. Από αυτό το σημείο και μετά ξεκίνησε η εποχή μου στο Hwalmoodo, την οποία ζω μέχρι σήμερα! Τα επόμενα χρόνια επισκέφτηκα τον Grand Master Moon Byoeng Tae αρκετές φορές στην Κορέα για να τελειοποιήσω το Hwalmoodo για μένα και από τη δεκαετία του '90 ο Grand Master Moon Byoeng Tae διδάσκει επίσης τακτικά με άλλους Κορεάτες Grand Master του Hwalmoodo στη Γερμανία και την Ευρώπη. Μια στενή φιλία αναπτύχθηκε μεταξύ του Grand Master Moon Byoeng Tae και εμένα εδώ και πολλά χρόνια και έτσι έγινα ο ανώτερος πτυχιούχος Δάσκαλος δίπλα στους Yvan de Wever (Βέλγιο), Franco Zanfino (Ιταλία και Γερμανία), Natale Zanfino (Ιταλία) και Σπύρο Φλωράκη (Ελλάδα). στην Ευρώπη. (8ο Dan) Σύμφωνα με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στις πολεμικές τέχνες, ανέλαβα την τεχνική διεύθυνση και έγινα Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Hwalmoodo Federation (EHF) για την Ευρώπη, το EHF έχει σχολεία στη Γερμανία, την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σκωτία και την Ολλανδία.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ HWALMOO HAPKIDO ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ HAPKIDO;

Λόγω της στενής σχέσης με τη μάχη! Σχεδόν όλες οι σχολές μας προσφέρουν επίσης Kick Boxing, Thai Boxing και MMA. Επιπλέον, αυτό προήλθε επίσης ιστορικά στην πολεμική τέχνη Hwalmoo του Grand Master Moon Byoeng Tae. Ο Grand Master Moon Byoeng Tae ήταν ένας από τους πρώτους Κορεάτες πρωταθλητές που βοήθησε στην καθιέρωση της Ταϊλανδέζικης Πυγμαχίας στην Κορέα, μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος της Korea Thaiboxing Association (KTA).

Το HWALMOO HAPKIDO ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ HWALMOO HAPKIDO ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΓΩΝΕΣ TTHAI/KICKBOXING ΚΑΙ MMA;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, η δύναμη βρίσκεται στο σύστημα, Στο Hwalmoo υπάρχουν πολλά στοιχεία ανταγωνιστικών πολεμικών τεχνών. Για παράδειγμα το κομμάτι »Πυγμαχίας» είναι πανομοιότυπη με την πυγμαχία και την Ταϊλανδέζικη Πυγμαχία, το κομμάτι »Λακτισμάτων» είναι μια μίξη των λακτισμάτων της Ταϊλανδέζικη Πυγμαχίας και εν μέρει πανομοιότυπη με τα κλασικά λάκτισμα του Taekwondo (του ITF είναι πιο δυνατά στην εκτέλεση σε σχέση με το WTF). Λόγω της προπόνησης που έχει δημιουργηθεί σε πλήρη επαφή και με τα αντίστοιχα πρόσθετους αγώνες επαφής», είναι δυνατό οι μαθητές μας να λάβουν μέρος σε αγώνες χωρίς κανένα πρόβλημα. Συμβαίνει και αυτό με μεγάλη επιτυχία, καθώς τα τελευταία 25 χρόνια μπορέσαμε να αναπτύξουμε και να εκπαιδεύσουμε αρκετούς παγκόσμιους πρωταθλητές και διεθνείς πρωταθλητές από γνωστές ενώσεις όπως οι WKU, WMC (MTBD), ISKA, ETF,… Εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνουμε επίσης αγώνες Kick Boxing, της Πάλης Υποταγής, της αυτοάμυνας, των όπλων και των φορμών μέσο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Hwalmoodo.

ΠΩΣ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ HAPKIDO;

Το 1997 ο ​​Μιλτιάδης Κοντοσόρος μου έστειλε μια επιστολή και με κάλεσε σε ένα σεμινάριο στην Ελλάδα για να παρουσιάσω το σύστημά μας. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, εξακολουθούσα να διδάσκω κυρίως Shimu Hapkido (το στυλ Hapkido του πρώτου μου δασκάλου υπό το KHF) με τις πρώτες επιρροές από το Hwalmoodo. Παρά την προηγούμενη παραμονή και την εντατική προπόνηση υπό τον Grand Master Moon Byoeng Tae, αρχικά επέδειξα μόνο τα βασικά του Hwalmoodo στην Αθήνα, τα οποία φυσικά άλλαξαν κατά την περαιτέρω παραμονή μου στην Ελλάδα! Αναπτύχθηκε άμεσα μια συμπάθεια για τον Μιλτίδα και τον Σπύρο Φλωράκη, τον οποίο κατάφερα να γνωρίσω και ως επικεφαλής του GHF με την πρώτη επαφή. Με την πάροδο των πολλών ετών, αναπτύχθηκε μια μεγάλη οικογενειακή φιλία με τους Έλληνες δασκάλους και μεγάλους μάστερ μου. Σε 25 χρόνια ήμουν φιλοξενούμενος στην Ελλάδα περισσότερες από 40 φορές και η ελληνική οικογένειά μου Hwalmoodo ήταν επίσης φιλοξενούμενη στη Γερμανία αρκετές φορές. Μέσα από αυτή τη μακρόχρονη και πολύ εντατική συνεργασία, καταφέραμε να εγκαταστήσουμε το Hwalmoodo αυθεντικά στην Ελλάδα. Οι φίλοι και οι Grand Master όπως ο Σπύρος Φλωράκης, ο Κώστας Σταματέλος, ο Μιχάλης Χριστοδούλου, ο Άντης Τόλης, ο Νίκος Σφυρίδης (προσθέστε ότι όλοι είναι μαύρες ζώνες) διδάσκουν με απόλυτη αυθεντικότητα και την ίδια ποιότητα όπως σε όλες τις άλλες κορυφαίες σχολές Hwalmoodo παγκοσμίως. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της μεγάλης ελληνικής οικογένειας Hwalmoodo!

ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΣΤΕ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΝΩΣΗ HAPKIDO;

Από το 1998 έως το 2017, καθώς το 2017 ο Σπύρος Φλωράκης βραβεύτηκε με το 7ο Dan Hwalmoodo / Hapkido και ανεξαρτητοποιήθηκε η Ελληνική Ένωση.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΑΤΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ HAPKIDO ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1990;

Από την αρχή εντυπωσιάστηκα από τη μεγάλη φιλοξενία και την πραγματικά ισχυρή θέληση των Ελλήνων. Μπόρεσα να διδάξω Hapkido σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά σπάνια έχω βιώσει τόση φιλοδοξία και χαρά στη μάθηση όσο οι Έλληνες. Αυτό που ήταν λίγο καινούργιο για μένα, ήταν η έντονη »πολιτική» που ασκείτε σε όλα, όπως άλλωστε σε όλα που γίνονται στην Ελλάδα «Γέλια»

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 25 ΧΡΟΝΙΑ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι πολεμικές τέχνες στην Ελλάδα (σύμφωνα με την παρατήρησή μου και όχι μόνο στο Hapkido) είναι από τις καλύτερα ανεπτυγμένες σε όλη την Ευρώπη.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΛΩΡΑΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ HAPKIDO;

Ο Σπύρος έκανε το Hapkido / Hwalmoo αυτό που είναι στην Ελλάδα! Ο Σπύρος δεν είναι μόνο πρωτοπόρος του Hapkido στην Ελλάδα, είναι και ένας και ξεχωριστός άνθρωπος με τιμή για μένα. Για περισσότερα από 25 χρόνια, η φιλία μας δεν έχει αποδυναμωθεί ποτέ, αντίθετα, η φιλία γίνεται πιο οικεία και πιο δυνατή από χρόνο σε χρόνο. Γνώρισα τον Σπύρο ως έναν άνθρωπο που αντιμετωπίζει τους μαθητές του σαν δικά του παιδιά, κάτι περισσότερο από έναν απλό δάσκαλο μποξ σε Hapkido, Taekwondo ή Muay Thai. Πάντα μου φαινόταν σαν πατέρας σε όλους! Για μένα ο Σπύρος κατάλαβε πραγματικά το πνεύμα των πολεμικών τεχνών και το έζησε μέχρι σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος και ευγνώμων που τον έχω φίλο και δάσκαλο!

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗ HAPKIDO;

Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις και να βιώνεις πόσο πιστοί και δυνατοί είναι οι Έλληνες δάσκαλοί μας Hapkido / Hwalmoo έχουν αναπτύξει και διευθύνει υπέροχες σχολές. Φυσικά, αυτό χάρη στη γραφή του πρώτου σας Δασκάλου, του Σπύρου. Όλοι οι δάσκαλοι που έχω διδάξει και γνώρισα στην Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια (που διδάσκουν ακόμα και σήμερα) έχουν εξελιχθεί σε πραγματικά σπουδαίους δασκάλους ατομικά και αυτό με κάνει πολύ περήφανο!!

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ;

Αυτή είναι μια καλή ερώτηση, αλλά είναι δύσκολο να απαντηθεί. Φυσικά, όπως και η κοινωνία μας, έτσι και οι πολεμικές τέχνες έχουν εξελιχθεί. Και εδώ βρίσκεται το μέλλον του Hwalmoodo καθώς συγκεντρώνοντας πολλά στοιχεία διαφορετικών πολεμικών τεχνών, το Hwalmoodo έχει εξελιχθεί σε ένα νέο είδος Hapkido με παραδοσιακές, απαραίτητες ρίζες. Γι' αυτό μου αρέσει να αποκαλώ το Hwalmoodo Κορεάτικο ΜΜΑ ;-) Ήμασταν πολλά χρόνια πριν από την εποχή μας, κάτι που φυσικά μας ωφελεί τώρα, φυσικά μπορώ να μιλήσω μόνο για τις δικές μας πολεμικές τέχνες πάντα με θετικά συναισθήματα.

Δάσκαλε Mark ευχαριστώ για τον χρόνο σου

Σύμβουλος εκπαίδευσης Χριστοδούλου Μιχαήλ

Master Black Belt 6 Dan Combat Hapkido