H ψυχική ανθεκτικότητα του μαχητή

2022-02-04

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις…αντοχές του μαχητή

Βλέποντας τα μέλη των ειδικών δυνάμεων, ορισμένοι αναζητούν κάποια μαγική λύση για να αποκτήσουν την ''ψυχική ανθεκτικότητα''!!

Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Fightsports

Η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε να επιβιώσει και να προσαρμοστεί από μόνο του, ώστε να χειριστεί μια κατάσταση στο κρύο, σε ζέστη, το άγχος, τον πόνο και μπορέσει να επιβιώσει σχεδόν σε όλες τις ακραίες καταστάσεις.

Έχουμε παρατηρήσει ότι μετά από χρόνια συνεχής εκπαίδευσης σε κρύα νερά, οι ομάδες βατραχανθρώπων συνηθίζουν τελικά σε χαμηλούς βαθμούς. Ωστόσο αν κοιτάξετε στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι όλοι έχουν έναν τρόπο προπόνησης ο οποίος τους κάνει πιο σκληρούς. Όμως γενικά υπάρχουν χιλιάδες τρόποι για να γίνετε «ψυχικά ανθεκτικοί» και η φυσική κατάσταση είναι μόνο ένας από αυτούς.

Η »ψυχική ανθεκτικότητα» έχει πολλούς ορισμούς και δεν περιορίζεται στην αθλητική απόδοση και την ανοχή στον πόνο, »ψυχική ανθεκτικότητα» μπορούμε να δούμε ότι έχει ένας 85χρονος αγρότης έως και ένας μαχητής πολεμικών τεχνών.

Ένα μεγάλο μέρος της »ψυχικής ανθεκτικότητας» είναι απλώς η στάση και η αυτοεκτίμηση μας, αν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο θα δείτε μια ποικιλία από τεχνικές και άρθρα μαζί με ιστορίες αξιοσημείωτων σωματικών επιδόσεων και πράξεων ηρωισμού που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα ανθρωπινά »όρια» και τον φόβο.

Η φιλοσοφία μου ήταν πάντα αρκετά απλή όσον αφορά την »ψυχική ανθεκτικότητα», καθώς και την αύξηση της ικανότητας του σώματος σας να αντέχει τον πόνο. Ο τρόπος μου δεν είναι ο μόνος τρόπος, απλώς ο καταλύτης που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν για να αναπτύξω αυτό που αποκαλώ »ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα» και που μου επέτρεψε να αποφοιτήσω από την εκπαίδευση αρκετών σχολείων, λειτουργεί για μένα και για πολλούς άλλους που έχουν παρακολουθήσει σωματικά προκλητικά προπονητικά προγράμματα.

Πιστεύω ότι θα χτίσεις »ψυχική ανθεκτικότητα» μέσα από σκληρές προπονήσεις, φυσιολογικά το σώμα σας θα αρχίσει να ρυθμίζει καλύτερα το γαλακτικό αν του δοθεί το ερέθισμα για να το κάνει, που σημαίνει ότι θα προσαρμοστούμε σωματικά για να αποκτήσουμε καλύτερη φόρμα. Οι μύες στην αρχή θα αποτύχουν, μέχρι όμως να συνηθίσουν και αργότερα μπορέσουν θα αποδώσουν, ξεπερνώντας έτσι τους ψυχικούς και σωματικούς περιορισμούς.

Σε ένα στρατιωτικό περιβάλλον αυτή η μέθοδος είναι γνωστή καθώς η εκπαίδευση λειτουργεί μέσω της πίεσης, της πείνας και της κόπωσης. Η βελτίωση θα έρθει μόνο με αυτό τον τρόπο και έτσι θα καταφέρουν οι στρατιώτες να επιβιώσουν στο πεδίο της μάχης. Το ρητό, «Όσο περισσότερο αιμορραγείς στην προπόνηση, τόσο λιγότερο αιμορραγείς στον πόλεμο», ισχύει για αυτή τη φιλοσοφία.

Η »ψυχική ανθεκτικότητα» απαιτεί σκληρή προετοιμασία, όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ πόνου και τραυματισμού. Αυτό απαιτεί εκατοντάδες επαναλήψεις ασκήσεων που δίνουν βάρος στην δύναμη του σώματος άλλα και τεχνικές, όπως για παράδειγμα τα χτυπήματα που πρέπει να δέχονται οι επαγγελματίες αθλητές των μαχητικών σπορ στο σώμα.

Στην περίπτωσή μου, οι πολλαπλές επαναλήψεις push-up, sit-ups, pull-ups, burpees, τρέξιμο και κολύμπι θα δημιουργήσουν αυξημένα επίπεδα ενέργειας, αυξημένη ικανότητα ρυθμιστικού γαλακτικού και αυξημένη ανοχή στον πόνο μέσω της προπόνησης. Πρέπει πραγματικά να κάνετε το σώμα να μάθει τι είναι ο πόνος, για να μπορέσετε να τον αντέξετε περισσότερο. Ο πόνος δεν είναι τραυματισμός, αλλά βέβαια αν πιεστείτε πολύ και απότομα, σίγουρα θα τραυματιστείτε και για αυτό η γνώση των ορίων την δεδομένη στιγμή κατά την διάρκεια της προπόνησης σας είναι επίσης απαραίτητη.

Την επόμενη μέρα όταν αισθάνεσαι χάλια, πρέπει να »σπρώξεις» τον εαυτό σου να γυμναστείς ξανά, αυτό είναι επίσης ψυχική σκληρότητα, η επιμονή και η αποφασιστικότητα είναι και αυτοί επίσης παράγοντες. Άλλοι όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την »ψυχική ανθεκτικότητα» είναι η θέληση, η αυτοματοποίηση κινήσεων και η αυτοπεποίθηση.

Ο ορισμός είναι σχεδόν αδύνατος να αποδοθεί ολοκληρωμένος, υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που δεν ασκούνται καθόλου και λόγο τα βιώματα που έχουν από τα φρικτά τους παιδικά χρόνια, την φτώχεια, την παραμέληση και των ασθενειών κατάφεραν να γίνουν ήρωες, μέντορες, εκατομμυριούχοι και πρόεδροι. Ένα πράγμα που ξέρω ωστόσο, είναι ότι τα προγράμματα προπόνησης θα βοηθήσουν την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή σας, που είναι ίσως το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε την »ψυχική ανθεκτικότητα».

  • Αλλά ψυχική ανθεκτικότητα πώς αποκτάς;
  • Γεννηθήκατε με αυτό;
  • Μπορείτε να το αποκτήσετε;

Είμαι της προσωπικής πεποίθησης ότι η »ψυχική ανθεκτικότητα» γεννιέται μέσα από σκληρή σωματική προπόνηση, σωστή νοοτροπία και υψηλό επίπεδο ωριμότητας. Αυτή η σκληρότητα είναι που σας ωθεί να αντέξετε πολλές ήμερες χωρίς ύπνο, μέρες αφόρητης πίεσης, μέρες χωρίς φαγητό και ακόμα όταν θα πρέπει να μέρες αντέξετε τον πόνο από έναν τραυματισμό.

Πώς το καταλαβαίνεις αυτό;

Πάρτε, για παράδειγμα, τον πέντε φορές νικητή του Tour de France, Λανς Άρμστρονγκ ο οποίος νίκησε τον καρκίνο, επέστρεψε ψυχικά πιο ανθεκτικός και από τότε βρίσκεται στην κορυφή του αθλήματος του.

Ίσως το είχε όλο αυτό, ποιος ξέρει;

Η »ψυχική ανθεκτικότητα» δεν είναι μετρήσιμη και είναι εντελώς πνευματική, αλλά πιστεύω ότι η σκληρή δουλειά θα σας οδηγήσει εκεί. Όταν ο Άρμστρονγκ ρωτήθηκε πρόσφατα από τους δημοσιογράφους εάν έπαιρνε φάρμακα για την ενίσχυση της απόδοσης, είπε: «Είμαι στο ποδήλατό μου, χτυπάω τον κώλο μου για 6-8 ώρες την ημέρα».

Το ερώτημα είναι λοιπόν, αποκτάτε »ψυχική ανθεκτικότητα» παρακολουθώντας το σχολείο εκπαίδευσης των Ειδικών Επιχειρήσεων, το σχολείο εκπαίδευσης Καταδρομών / Πεζοναυτών, το σχολείο Υποβρύχιων Καταστροφών ή με την εκπαίδευση που έχετε κάνει εκ των προτέρων; Η απάντηση είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Αισθάνομαι ότι ήμουν ψυχικά ανθεκτικός λόγω της εκπαίδευσής μου, αλλά παρόλο αυτό ανέπτυξα περαιτέρω την ψυχική μου ανθεκτικότητα, έτσι ανακάλυψα ότι πραγματικά νιώθω ότι είμαι ικανός για οτιδήποτε και δεν θα τα παρατήσω… ποτέ. Έχω δει πολλούς σπουδαίους αθλητές να μην έχουν μπορέσει να αποφοιτήσουν από στρατιωτικά σχολεία και συνήθως πρόκειται για μερικούς άντρες που δεν έχουν αυτή την υπέροχη ψυχική δύναμη να αντιμετωπίσουν με απόλυτη αποφασιστικότητα την καθημερινότητα τους.

Οι λίγοι που αποφοίτησαν είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό, δηλαδή είχαν την ικανότητα να »παίζουν» με τον πόνο, επίσης είχαν μια ψυχική αποφασιστικότητα να μην παρατήσουν ποτέ τον εαυτό τους και να συνεργάζονται με τους συνεκπαιδευμένους τους. Τα ομαδικά αθλήματα στο σχολείο πιθανότατα βοήθησαν λίγο σε αυτό και οι άνδρες που έπαιζαν αθλήματα που απαιτούν να παίζουν με υψηλές αντοχές και πολλές δόσεις πόνο όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο κτλ., συνήθως τα πηγαίνουν πολύ καλά.

Το κλειδί είναι να είστε σε πνευματική και σωματική ετοιμότητα και όχι απλώς να προσπαθήσετε να επιβιώσετε, αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ εκείνων που αποφοιτούν από κάποια σχολεία στρατιωτικού τύπου και εκείνων που δεν το κάνουν. Θα πρέπει να έχετε όλο το »πακέτο» που θα σας επιτρέψει να αποφοιτήσετε ή να είστε στο κορυφαίο 10% της κατηγορίας σε κάθε πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Εάν ξεπεράσετε εύκολα τα ελάχιστα πρότυπα (αν όχι να διπλασιάζετε σε έλξεις, push-up και sit-ups κτλ.) στις αντίστοιχες δοκιμές φυσικής κατάστασης του εκάστοτε στρατιωτικού προγράμματος, θα είστε στο κορυφαίο 10% της κατηγορίας σας και θα εκπλαγείτε όταν φτάσετε εκεί όπου τόσα άτομα μετά βίας μπορούν φτάσουν.

Αυτά τα αποδεδειγμένα ποσοστά των 10% είναι τα »πρότυπα» των αποφοίτων σε οποιοδήποτε σχολείο στρατιωτικού τύπου και όμως αυτό πάλι δεν σημαίνει ότι θα αποφοιτήσετε σίγουρα φτάνοντας μόνο στα πρότυπα »ποσοστά». Πολλά άτομα που παρόλο είχαν μέγιστες βαθμολογίες στο τέλος παραιτήθηκαν, είτε έχετε τις σωματικές ικανότητες, είτε μόλις το περάσετε το αρχικό στάδιο ενός στρατιώτου τύπου σχολείου, στο τέλος όλα εξαρτώνται από την ψυχική αντοχή και εκείνη είναι τελικά που θα σας βοηθήσει να αποφοιτήσετε.

Με πόσο πόνο μπορείς να παίξεις;

Αυτό το στοιχείο είναι σε κάθε άτομο διαφορετικό, ωστόσο, ένας κοινός παρονομαστής μεταξύ των περισσότερων αποφοίτων σχολείων που είχαν αυτή τη »ψυχική ανθεκτικότητα» είναι ότι ήταν από πριν σε μια εξαιρετική φόρμα και δεν τους πείραζε να τους φωνάζουν οι εκπαιδευτές. Το να έχεις την αίσθηση του χιούμορ σε δύσκολες καταστάσεις που μπορούν να σου συμβαίνουν καθημερινά, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσεις την καθημερινότητα.

Όλοι στην εκπαίδευση στα στρατιωτικά τύπου σχολειά έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Όσοι είναι σπουδαίοι κολυμβητές, είναι συνήθως κακοί δρομείς, όσοι έχουν μεγάλη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος, συνήθως δεν είναι τόσο καλοί στο τρέξιμο. Οι μεγαλόσωμοι που ζυγίζουν πάνω από 200 κιλά συνήθως δυσκολεύονται στο τρέξιμο και στην πορεία με εμπόδια, ενώ τα μικρόσωμοι δεν έχουν.

Ωστόσο, συνήθως δεν είναι εξαιρετικοί κολυμβητές με πτερύγια ή δεν μεταφέρουν εύκολα βαριά σακίδια. Κάθε τόσο θα δείτε άτομα που είναι καλοί σε διάφορες δεξιότητες, αλλά παρόλο αυτό ακόμη και αυτοί δυσκολεύονται σε κάποια δεξιότητα και έτσι πιέζουν τον εαυτό τους πιο πολύ για να κερδίσουν.

Στο ταξίδι που θα κάνετε για να βρείτε την »ψυχική ανθεκτικότητα», θυμηθείτε πρώτα ότι πρέπει να προπονείστε έξυπνα, ώστε να μην πιέζετε τον εαυτό υπερβολικά και να τραυματισθείτε. Γιατί μετά αυτό, θα απαιτήσει ιατρική φροντίδα και η αποκατάσταση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα μειώσει σημαντικά το βαθμό άνεσης των δεξιοτήτων σας που είχατε αποκτήσει πριν από αυτό.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίσετε πρώτα της άπειρες δυνάμεις που έχετε, ώστε να αναπτύξετε στην συνέχεια την »ψυχική ανθεκτικότητα» και αυτό να σας ωθήσει να κάνετε τέλος σπουδαία πράγματα.

Σύμβουλος εκπαίδευσης Χριστοδούλου Μιχαήλ

Master Black Belt 6 Dan Combat Hapkido