GM Yvan De Wever μιλάει αποκλειστικά στην European Hwalmoodo Federation

2023-03-08

Συνέντευξη έδωσε Βέλγος Grand Master Yvan De Wever (8 Dan) στο Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης του Combat Hapkido.

Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Fightsports

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ HWALMOO HAPKIDO ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΕΑ;

Η εμπειρία μου πηγαίνει πίσω στο 1989 όταν εξοικειώθηκα με το Hapkido και ουσιαστικά μέσω του Taekwondo. Το 1990 πήγα στην Κορέα για πρώτη φορά για να εκπαιδευτώ από τον GM Myung Jae Nam και τους βοηθούς του. Μετά από αυτό επέστρεψα το 1991 και το 1992 και μετά ήμουν εκεί το 1992 για ένα χρόνο για να ειδικευτώ στο Hapkido. Εκείνη την περίοδο έκανα προπόνηση εκεί 3 φορές την ημέρα, Hankido και Hapkido το πρωί, Shapkido το απόγευμα και το βράδυ. Από τις 5 το απόγευμα έως τις 7 το απόγευμα έπρεπε επίσης να διδάξω μαθήματα σε σε τάξεις παιδιών και έφηβων. Στα τέλη του 1993 άνοιξα το δική μου σχολή στο Βέλγιο και το 1997 γνώρισα τον Gm Moon και τον Hwalmoo Hapkido μέσω του καλού μου φίλου Franco Zanfino και από τότε πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα για περίπου ένα χρόνο στους Grand Master μας για να μάθω τεχνικές και την φιλοσοφία του Hwalmoo Hapkido εκεί.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕΣ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ HWALMOODO

Όταν ξεκίνησε αρχικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Hwalmoodo τα πρώτα ιδρυτικά μέλη ήταν η Γερμανία με τους Franco Zanfino και Natale Zanfino επικεφαλής, και η Ελλάδα, με επικεφαλής τον Mark Klinger και το Βέλγιο με εμένα επικεφαλής. Στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ο Gm Moon έχει υποδείξει τρία άτομα υπεύθυνα για το Hwalmoo Hapkido – Hwalmoo και για την έκδοση των διπλωμάτων μαύρων ζωνών (Dan), συγκεκριμένα τον Franco Zanfino, τον Mark Klinger εμένα.

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ HWALMOO HAPKIDO ΣΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ HAPKIDO;

Η αποτελεσματικότητα του Hwalmoo Hapkido – Hwalmoodo βασίζεται στην πιθανός στο ότι διακρίνεται για τις παραδοσιακές τεχνικές που περιέχει και μπορεί και τις εφαρμόζει πρακτικά στην αυτοάμυνα. Οι τεχνικές του Hwalmoodo έχουν τις ρίζες τους στις αρχαίες Κορεάτικες πολεμικές τέχνες οι οποίες τις χρησιμοποιούσα σε πραγματικές καταστάσεις μάχης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ HAPKIDO ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Οι Έλληνες Hapkido είναι όλοι πολύ καλοί άνθρωποι και δάσκαλοι.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΦΛΩΡΑΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ HAPKIDO;

Ο Δάσκαλος Σπύρος Φλωράκης είναι από όσο γνωρίζω ιστορικά ο παππούς του ελληνικού Hapkido.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΓΕΝΙΚΑ;

Το μέλλον των πολεμικών τεχνών, διαφέρει σε πολλά σημεία αναμεταξύ των συστημάτων, συγκεκριμένα στις κλασικές πολεμικές τέχνες όπου οι άνθρωποι πρέπει να εμβαθύνουν τεχνικά – φιλοσοφικά το βλέπω πολύ δύσκολο. Σε αυτούς τους σύγχρονους αγχωτικούς καιρούς οι άνθρωποι δεν έχουν την επιθυμία αλλά και το χρόνο να ασχοληθούν. Οι άνθρωποι αυτές τις μέρες ψάχνουν περισσότερο κάτι άμεσο ώστε να ξεδώσουν μετά την εργασία τους και να αποφορτιστούν πνευματικά και εγκεφαλικά. Για αυτό και προτιμούν τον αθλητισμό, δηλαδή λειτουργείς με εντολές χωρίς να μπεις εγκεφαλικά στην διαδικασία σκέψης και απλά κάνεις ότι σου λένε.

Βέβαια κατά τη γνώμη μου όταν μαθαίνεις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και συγκεντρώνεσαι σε όλα αυτά τα πράγματα που περιέχουν, μπορείς επίσης να ξεχάσεις όλα τα προβλήματα του κόσμου γύρο σου καθώς εξασκείσαι ½ ώρα πάνω σε αυτά.

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ KUMDO ΤΟΥ HWALMOODO

Είναι ένα στυλ σπαθιού που έχει τις ρίζες του στην παραδοσιακή τέχνη ξιφομαχίας της εποχής Choson στην Κορέα, όπου ο Gm Moon έχει προσαρμόσει και χτυπήματα με τα άκρα.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ;

Πολλά εξαρτώνται από το πώς ο δάσκαλος στέκεται απέναντι στους μικρούς μαθητές. Θέλω να βρω την ευκαιρία και να παρακινήσω τους νέους εκπαιδευτές, να προσαρμόσουν νέους τρόπους προπονήσεις βασισμένους στις παραδοσιακές τεχνικές. Είμαι πεπεισμένος ότι με αυτό τον τρόπο οι νέοι θα διασκεδάσουν και στο παραδοσιακό στυλ, φυσικά οι νέοι είναι γεμάτοι εκρηκτικότητα και αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη του κάθε εκπαιδευτής.

ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΧΙΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν Μαχητικές Πολεμικές τέχνες, αλλά υπάρχουν μονό Αθλήματα που περιέχουν κανόνες και Πολεμικές Τέχνες. Βέβαια και τα δύο είναι σεβαστά και μπορούν να συνυπάρξουν.

Δάσκαλε Yvan ευχαριστώ για τον χρόνο σου.

Σύμβουλος εκπαίδευσης Χριστοδούλου Μιχαήλ

Master Black Belt 6 Dan Combat Hapkido