Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Hwalmoodo αποκαλύπτεται

2023-03-22

Mία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη

Δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό Fightsports

Συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Franco Zanfino στον Πρόεδρο Ελλάδας της Ελληνικής Ένωσης Combat Hapkido.

Συνέντευξη μέσω του Μιχαήλ Χριστοδούλου παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Franco Zanfino. Αναλυτικά:

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς, πώς και πότε ξεκινήσατε τις πολεμικές τέχνες και πώς καταφέρατε να γίνετε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας;

«Ξεκίνησα το Shotokan Karate το 1982 ως την πρώτη μου πολεμική τέχνη. Επειδή μου άρεσαν πολύ οι πολεμικές τέχνες αλλά το Shotokan δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου, σύντομα μεταπήδησε στις κορεάτικες πολεμικές τέχνες.

Το Hapkido ήταν ο επόμενος σταθμός για μένα, αλλά επειδή, κατά την άποψή μου, έλειπε και εδώ η μαχητική πτυχή, το Taekwondo και το Kickboxing προστέθηκαν ως πρόσθετες πολεμικές τέχνες.

Μέσω του Δάσκαλου Hartmut Sparschuh (έχει συγχωρηθεί) το 1992 έγινε η πρώτη επαφή με τον Δάσκαλο Moon Byung Tae από την Κορέα. Εντυπωσιάστηκα από το πρώτο βίντεο κιόλας του Δάσκαλου Moon Byung Tae και τελικά με έφεραν σε αυτό το στυλ των πολεμικών τεχνών.

Όπου χάρη στου Δάσκαλου Hartmut Sparschuh, ήμουν εκεί σχεδόν από το πρώτο λεπτό και του είμαι ευγνώμων για αυτό.

Το 1994, διοργανώθηκε το πρώτο σεμινάριο στη Γερμανία και σε αυτό το διάστημα γνώρισα τον Grandmaster Moon Byung Tae, ο οποίος ανέπτυξε αυτήν την πολεμική τέχνη, το Hwal moodo (αποτελείται από το Hapkido-Thai/Kickboxing-MMA).

Ο Hwalmoodo και ο Grandmaster Moon Byung Tae με έπεισαν πλήρως και από τότε προσπαθώ να κάνω αυτή την πολεμική τέχνη περισσότερο γνωστή».

Τι είναι το Hwalmoodo;

«Το Hwalmoodo αναπτύχθηκε και ιδρύθηκε από τον Grandmaster Moon Byoeng Tae. Ο Grandmaster Moon Byoeng Tae ονόμασε την πολεμική του τέχνη Tong Il Hapkido, ωστόσο, καθώς διαφέρει σημαντικά από το κλασικό Hapkido και τις άλλες παραδοσιακές κορεάτικες πολεμικές τέχνες, τελικά ίδρυσε την παγκόσμια ομοσπονδία με το όνομα Hwalmoodo.

Το σύστημα αυτό αποτελείται από δυναμικές και όχι στατικές κινήσεις, οι μορφές του αποτελούνται από επιθετικές κινήσεις που είναι φυσικές, ήρεμες και απαλές, όπως ένας απαλός άνεμος ή ένα ποτάμι που ρέει.Το Hwalmoodo περιλαμβάνει περισσότερα από 20 συστήματα άσκησης, συμπεριλαμβανομένων:

• Τεχνικές αναπνοής (Danjeon Hoheup)
• Τεχνικές πτώσης (Nakbeop)
• Τεχνικές επίθεσης και άμυνας (Gongbhangsul)
• Τεχνικές διάτρησης και ώθησης (Kwon Bup / Gongbhangchigisul)
• Τεχνικές λακτισμάτων (Μπαλτσαγί)
• Αυτοάμυνα (Hosinsul)
• Τεχνικές ρίψης με μοχλό (Gwanjeolgi,Danjigi)
• Τεχνικές όπλων (μακρύ, μισό, κοντό ραβδί, μαχαίρι, δρεπάνι, nunchaku, μπαστούνι) (Mugisul)
• Ξιφομαχία (Gumsul)
• Τεχνικές θεραπείας σώματος (μασάζ, βελονισμός και χειροπρακτική, SincheGyojeongSul)».

Από πόσες χώρες αποτελείται η ευρωπαϊκή ομοσπονδία;

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μέλη σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Αγγλία (Σκωτία) και Αυστρία. Ως ομοσπονδία είμαστε ανοιχτοί και προσβλέπουμε σε κάθε υποψήφιο νέο μαθητή ή δάσκαλο».

Πώς βλέπετε τις γνώσεις των Ελλήνων δασκάλων;

«Κατά την άποψή μου, οι Έλληνες μάστερ / εκπαιδευτές έχουν πολύ καλό επίπεδο στο Hwalmoodo και πολύ καλή γνώση στα κυρία υποσυστήματα του, που είναι το Hapkido, το Thai/Kickboxing και το MMA)».Ποια είναι τα σχέδια για το άμεσο μέλλον;

«Μόλις είχαμε μια πολύ επιτυχημένο Ευρωπαϊκό σεμινάριο το Traditional Hwalmoodo Day 2022 και το οποίο χρόνο με το χρόνο ανεβαίνει σε συμμέτοχες.
Η ημερομηνία για το επόμενο ευρωπαϊκό σεμινάριο Traditional Hwalmoodo Day είχε ήδη οριστεί για τον Απρίλιο του 2023 στο Βέλγιο και φυσικά ανοιχτή σε όλους τους μαθητές και δασκάλους ανοιχτό. Σχεδιάζουμε επίσης να διοργανώσουμε ξανά την Ευρωπαϊκούς αγώνες Hwalmoodo το 2023, η οποίοι θα πραγματοποιηθούν το επόμενο φθινόπωρο.

1. Με τις ακόλουθες κατηγορίες αγώνων:

2. Αυτοάμυνας
3. Θραύσης αντικείμενων
4. Μάχη υποταγής
5. Full contact (ring sport)Επίσης ένα σεμινάριο για την 30η επέτειο Hwalmoodo προετοιμάζεται για το 2024 και προγραμματίζεται ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στην Κορέα.

Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για το Hwalmoodo Με αθλητικούς χαιρετισμούς».

Σύμβουλος εκπαίδευσης Χριστοδούλου Μιχαήλ

Master Black Belt 6 Dan Combat Hapkido